Debatiáda 2024/2025

Soutěž je určena žákům druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Žáci soutěží ve dvou věkových kategoriích, v I. kategorii žáci 6. a 7. třídy nebo primy a sekundy, ve II. kategorii žáci 8. a 9. třídy nebo tercie a kvarty. Jejich úkolem je v rámci pravidly řízené debaty nad kontroverzním tématem odhalit podstatný společenský problém a následně se pokusit představit jeho možné řešení. V debatě proti sobě stojí vždy dva dvoučlenné týmy. Ten, kterému se pomocí konstruktivní argumentace podaří lépe obhájit svá tvrzení, debatu vyhrává.

Registrace

Registrace je otevřena od 13. 10. 2024 do 13. 1. 2025.

Pozor, časové období pro organizaci školního kola je 2. 12. 2024 – 31. 1. 2025. Přihlašování je možné i v průběhu tohoto období (až do 13. 1. 2025), avšak i při pozdějším přihlášení je nutné zorganizovat školní kolo do 31. 1. 2025.

Workshopy

Rádi byste do soutěže zapojili své žáky, ale nejste si jistí, co debata obnáší? Rádi přijedeme přímo k vám do školy. Pro vaše žáky připravíme workshop, kde je s debatou seznámíme v teorii i praxi, pro zájemce z řad pedagogů pak například konzultaci, kde s vámi prodiskutujeme, jak žáky na soutěž připravit nebo jak založit a vést debatní klub. 

Chcete se zapojit?

Kontaktujte nás!

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.

Změny pravidel v roce 2024/2025

Na základě odpovědí v dotaznících zpětné vazby, které nám poskytli účastníci loňského ročníku Debatiády, dochází ke drobné změně pravidel. 

Strany v debatě se nyní nazývají alfa a omega, aby nedocházelo k nejasnostem v tom, jaké jsou jejich úkoly v debatě. 

K žádným dalším změnám pravidel nedochází.

Harmonogram soutěže

Soutěž je organizována systémem postupových kol: školních, krajských a finálového turnaje.

  • 16. 11. 2024 Otevřený turnaj Debatiády – Morava
  • 2. 12. 2024 – 31. 1. 2025 Školní kola
  • 2. 2. 2025 Nejzazší termín pro odeslání výsledků školního kola
  • 11. 2. – 27. 3. 2025 Krajská kola
  • 17. 5. 2025 Celostátní finále

Školní kola

Termín: 2. 12. 2024 – 31. 1. 2025

Organizace školního kola silně závisí na počtu zúčastněných žáků. Proto nemůžeme stanovit jeho jednotnou podobu. Aby pro vás však byla organizace co nejpříjemnější a zároveň byl průběh soutěže spravedlivý, můžete využít náš manuál „Jak uspořádat školní kolo soutěže Debatiáda” a s jeho pomocí vybrat postupující žáky. Potřebujete s organizací pomoct? Kontaktujte nás emailem na debatiada@debatovani.cz a my se s vámi domluvíme! 

Pravidla pro organizaci školního kola

  • Do soutěže se přihlašují dvoučlenné týmy. Každý tým si volí svůj název.
  • Z každé školy mohou do krajského kola postoupit 2 týmy z I. a 2 týmy ze II. kategorie. 
  • V případě, že se původní postupující tým nebo jeho člen nemůže účastnit krajského kola (například z důvodu nemoci), může místo něj postoupit náhradník. 
  • Pokud se již žák účastnil turnaje středoškolské soutěže Debatní liga nebo Debate League, nesmí se zúčastnit Debatiády.

Výsledky školního kola

Výsledky školního kola nám prosím zašlete emailem na debatiada@debatovani.cz do 2. 2. 2025. K zaznamenání výsledků prosím využijte tuto tabulku. Zaznamenejte do ní všechny zúčastněné týmy a informace o nich, postupující týmy a náhradníky umístěte do příslušných polí.

Krajská kola

Krajská kola budou organizována formou jednodenního debatního turnaje týmů postupujících ze školních kol. Obě kategorie soutěží paralelně vždy ve stejný den na stejném místě. Především na krajských kolech s nižším počtem zúčastněných týmů je možné, že se proti sobě v debatách setkají i týmy z jedné školy.

Termíny

Finálový turnaj

Termín: 17. 5. 2025, Praha

Nejúspěšnější týmy obou kategorií se nakonec setkají na finálovém turnaji. Na turnaji budou paralelně soutěžit obě kategorie.

Rozhodování debat

Rozhodčí debat soutěže Debatiáda nepotřebují akreditaci ADK. Abyste věděli, jak debaty vyhodnotit, přečtěte si Metodiku rozhodování a v debatách využijte bodovací tabulku. Můžete se také zúčastnit některého ze školení rozhodčích, které budeme v průběhu školního roku pořádat. Aktuální nabídku školení zveřejňujeme na našich webových stránkách.