Debate League, Debatní liga, Debatní pohár, Dokumenty, Portál

Změny Soutěžních dokumentů pro sezónu 2024/5

Zveřejňujeme aktuální verze soutěžních dokumentů


Orgány ADK zhodnotily minulou debatní sezónu. Děkujeme všem, kteří odpověděli na některý z dotazníků. Vaše podněty a připomínky jsme vzali v potaz. 

V pravidlech letos nedošlo k žádným změnám, ale provedli jsme pár úprav soutěžního a hlavně akreditačního řádu. Tou nejdůležitější je odstupňování úrovně akreditací: nově už nebudeme rozlišovat mezi řádnou a podmíněnou, ale budeme mít úrovně 1-3. Věříme, že to rozhodčí povede k větší motivaci se zlepšovat a usilovat o získání vyšší úrovně akreditace.

Druhou zásadní změnou je zavedení takzvaného „conferral judgingu“, který se v poslední době stal dominantním na mezinárodní úrovni. Znamená to, že se členové panelu před rozhodnutím poradí o výsledku debaty, ani po poradě ale nemusí dojít ke stejnému výsledku.

Mezi drobnější změny pak patří to, že nově bude možné udělit žlutou kartu či kontumovat debatu nejen za podvody s důkazy, ale taky za další prohřešky proti etickému kodexu či přípravě na nepřipravenou tezi. Rozšířili jsme i pravidlo složení týmů: ty budou muset nyní nastupovat pod stejným názvem v české i anglické lize.

Aktuální verze soutěžního řádu s vyznačenými změnami

Soutěžní řád 2024/2025

Akreditační řád 2024/2025

Příloha k Akreditačnímu řádu 2024/2025 – kompetence rozhodčích