Tiskové zprávy, Zahraničí

Čeští studenti slaví historický úspěch na mistrovství světa v debatování

Tisková zpráva, 2. srpna 2021, Praha

Pětičlenný tým českých středoškoláků postoupil do vyřazovací části mistrovství světa v debatování, které letos probíhá výjimečně online. To se našim reprezentantům podařilo dosud jedinkrát v roce 1999. Soutěže se zúčastnilo 73 národních výběrů a Češi postoupili mezi 29 nejlepších – většinou z anglicky mluvících zemí.

K postupu mezi světovou elitu vedlo pět výher v osmi základních kolech. Češi porazili například týmy Jamajky, Kataru či Slovenska, nestačili naopak na úřadující mistry světa z Kanady nebo tradičně velmi silnou Jihoafrickou republiku. Tým složený z žáků gymnázií Nad Alejí a Open Gate musel argumentačně obhajovat komercionalizaci vesmíru nebo zákaz produkce a konzumace masa.

Pořadatelství mistrovství světa se každý rok střídá, čeští studenti tak už navštívili soutěže od Chorvatska po Thajsko. Letošní turnaj ale probíhá kvůli protipandemickým opatřením online. Místo cesty do čínského Macaa tak reprezentace tráví čas před počítačovými monitory v západních Čechách. „Online debatování nemá zdaleka takovou atmosféru, jako když se s oponenty potkáte naživo. Jsme ale moc rádi, že se nám podařilo uspět i v těchto nezvyklých podmínkách,“ říká členka týmu sedmnáctiletá Barbora Pospíšilová.

„Postup do vyřazovacích kol je pro nás neuvěřitelným úspěchem. Český národní tým to dokázal naposledy před více než dvaceti lety, tedy v době, kdy členové toho současného ještě ani nebyli na světě,“ dodává trenér Alexandr Carr z Asociace debatních klubů.

Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má         za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla.

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

Kontaktní osoba:
Václav Soukup
vaclav.soukup@debatovani.cz
+420 725 992 360

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.