Asociace, Metodika, Portál

Projekt GEASA

Dokončili jsme projekt Modernizace globálního vzdělávání napříč obory (GEASA)


Mimo organizaci debatních turnajů se ADK zaměřuje také na řadu vzdělávacích projektů a podporu učitelů. Jednou z takovýchto aktivit byl právě dokončený projekt Upgrading Global Education Across Subject Areas (GEASA), neboli Modernizace globálního vzdělávání napříč obory. ADK se tohoto projektu účastnila spolu s mnoha dalšími evropskými debatními institucemi, a to pod vedením slovinské organizace Za in proti a za podpory Evropské Unie.

Projekt se zaměřil na boj se současným zkostnatělým vzdělávacím systémem, který spoléhá na mechanické memorování a přednáškovou výuku. Hlavními cíli této spolupráce tedy bylo vyvinout metody, jak dětem předat nejen nabiflované znalosti, ale také klíčové kompetence (např. kritické myšlení, spolupráce v týmu či řešení problémů) a naučit je analyzovat problémy moderní doby (klimatická změna, vzestup populismu, migrace či spousta dalších).

GEASA tak byla postavena na čtyřech hlavních pilířích:

  1. Globální vzdělávání – Zaměřuje se na rozvoj globálního povědomí, občanství a odpovědnosti, podporuje studenty v chápání světa z různých perspektiv a etických souvislostí.
  2. Transdisciplinarita – Podporuje propojení znalostí a dovedností napříč různými obory, čímž pomáhá studentům řešit komplexní problémy a stát se celoživotními učícími se.
  3. Debatní metodologie – Používá interaktivní výuku, která zahrnuje týmovou spolupráci, kritické myšlení a schopnost prezentace (a veřejného projevu), čímž zvyšuje zájem o aktuální politické a společenské otázky.
  4. Digitální vzdělávání – Využívá digitální nástroje pro vzdělávání, což umožňuje překonat geografické a finanční bariéry a přizpůsobit výuku různým stylům učení.

Výstupy z projektu můžete najít na stránkách ADK v sekci metodických dokumentů pro učitele a na našem e-learningovém webu. Všechny další informace pak naleznete přímo na stránkách projektu geasa-project.eu.