Asociace

Zapojte se do změny formátu!

Připravujeme testování nových pravidel debatního formátu.


Máte nějaké problémy se současným formátem, nebo vám naopak Karl Popper přirostl k srdci? Chcete mít vliv na budoucnost debatování? Máte chuť si vyzkoušet něco nového? Pokud ano, pak je tato možnost právě pro vás!

Mnozí z vás si z minulého roku pamatují vyplňování dotazníku o formátu KPDP. Nakonec ho vyplnilo 109 debatérů, za což jsme vám velmi vděční. Získali jsme tak spoustu informací a usoudili, že je zde jistý zájem o experimentování s novými koncepty v debatě.

Proto jsme postoupili do druhé fáze, kdy chceme změny postupně testovat formou zkušebních debat a získávat další názory od vás všech. Děláme to ve víře, že osobní zkušenost se změnami povede k přesnější a kvalitnější zpětné vazbě, kterou můžeme lépe reflektovat. Pro věrohodné výsledky však potřebujeme co největší vzorek lidí (a to jak debatérů, tak rozhodčích), kteří by byli ochotni vyzkoušet si trochu jiný styl debaty.

Pro koho je testování určeno?

V podstatě pro kohokoliv! Ať už jste rozhodčí či debatér, zkušený či nováček, tak hledáme právě vás. Cílem je dostat co nejvíce zpětné vazby, a proto uvítáme každého, kdo je ochotný se zapojit.

O co se jedná?

Testování bude probíhat formou zkušebních debat v průběhu letošní debatní sezony na čistě dobrovolné bázi. Budou vám dodány materiály ke konkrétním návrhům a vy si zkusíte debaty s mírně pozměněnými pravidly.

Nebude to moc náročné?

Jak již bylo zmíněno, testování je čistě na dobrovolné bázi. Pokud se rozhodnete do programu zapojit, tak to rozhodně neznamená, že máte jakoukoliv povinnost se debat účastnit. Pokud jste v debatě až po uši, tak budete mít možnost debatovat klidně každý týden. Pokud naopak nemáte moc času, tak můžete klidně přijít jenom na jednu debatu, nebo se třeba zapojit jen do toho, co vás zajímá.

Co za to?

Největší odměnou by každému mělo být to, že pomůže vývoji debaty. Čím více se zapojíte, tím více budeme moci reflektovat vaše názory. Zároveň ale také dostáváte jedinečnou možnost vyzkoušet si různé debatní formáty a možnost debatovat s lidmi z celé republiky. No a jako poslední jsou tu samozřejmě IB body, které vám za každou debatu budeme zapisovat do greyboxu.

Kam dál?

Další organizace bude probíhat skrze speciální sekci Discordu ADK určenou k tomuto účelu. Pro přístup k této sekci si prosím zvolte v kanálu #role roli “Testování-formátu”. V této sekci bude také vyhlášeno několik úvodních online schůzek, kde vás seznámíme s detaily testování a případně odpovíme na vaše otázky.

Jakékoliv návrhy, připomínky či cokoliv jiného můžete směřovat:

Na veškeré doručené zprávy vám velmi rád do druhého dne odpovím.

Za Výbor pro změnu formátu

Filip Vrťo