Debatní liga, Tiskové zprávy

Debatní liga má nové vítěze: žáci gymnázia Open Gate zvítězili v debatě o daňové reformě

Tisková zpráva, 25. dubna 2023, Praha

Mistrem republiky v debatování se po pondělním utkání na téma reformy českého daňového systému stal tým gymnázia Open Gate. Zvítězil v celoroční soutěži Debatní liga, které se letos zúčastnilo 100 týmů. V anglické části soutěže vyhráli žáci z pražského Mensa gymnázia.

Jiří Drahoš zahajuje finálové debaty

V pondělí 24. dubna proběhlo finále celostátních soutěží Debatní liga a Debate League, které zaštítil první místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Drahoš. Kvalifikační kola se konala každý měsíc už od září loňského roku. Zúčastnilo se jich 370 žáků středních škol a gymnázií z celé republiky. Nejlepšími z nich se stali debatéři z Open Gate, kteří ve finále úspěšně rozporovali plán na daňovou reformu svých oponentů.

Pořadatelé debatních soutěží vybírají témata tak, aby byla aktuální, kontroverzní a zároveň z oblastí, které běžné školní předměty nemohou zahrnout. „Před tímto ročníkem Debatní ligy jsem neměla moc příležitostí se zamyslet a dozvědět se něco o komplexitě českého daňového systému. Příprava na turnaje a i finále samotné mi pomohla se lépe zorientovat v různorodých daních a vím teď, jaké dopady mají změny v nich na společnost i státní rozpočet,” říká Barbora Votlučková, členka vítězného týmu Debatní ligy. Dalšími tématy tohoto ročníku byly vývoj umělé inteligence, náprava pachatele trestných činů nebo role médií ve společnosti.

Finále Debatní ligy

V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla. „Při debatě se učíme argumentovat věcně a eticky. Naučil jsem se proto nejen vyhledávat hodnotné informace, ale hlavně si je ověřovat. Určité typy zdrojů není vhodné pro tvorbu argumentační linie použít, dříve bych na to ale nehleděl. Kromě toho mě debata naučila také týmovosti a týmové práci, protože když jako tým pracujeme dohromady, daří se nám tvořit lepší argumenty,“ říká k tomu Petr Kosička, jeden z vítězů anglické soutěže.

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

Kontaktní osoba:
Barbora Lacinová
barbora.lacinova@debatovani.cz

Další informace:
www.debatovani.cz
www.facebook.com/debatovani.cz
www.instagram.com/debatovani.cz