Debatní liga, Tiskové zprávy

Středoškoláci se utkají v debatách o umělé inteligenci a daňové reformě – 28. ročník Debatní ligy vyvrcholí v Senátu ČR

Tisková zpráva, 12. dubna 2023, Praha

Osmadvacátý ročník celostátní soutěže Debatní liga vyvrcholí v pondělí 24. dubna na půdě Senátu ČR. O titul mistrů republiky se utká 18 středoškolských týmů z celého Česka, které od loňského září prošly konkurencí stovek dalších soutěžících. Studenti porovnají své argumentační dovednosti v debatách o umělé inteligenci a reformě daňového systému.

Finálová debata 2021/2022

Ústředním tématem sezóny jsou věda a technologie. Studenti tak debatují nejen o tom, zda je další vývoj umělé inteligence žádoucí, ale také o komercializaci vesmíru nebo zákazu sociální sítě TikTok. „Otázky pro debaty vybíráme tak, aby se týkaly aktuálních témat, kterým je věnována velká pozornost, ale jejich pochopení často chybí,“ říká Václav Soukup, ředitel Asociace debatních klubů, která soutěž pořádá. Týmy si vždy před debatou losují, který postoj budou zastávat, proto si musí připravit dobré argumenty pro i proti.

Turnaj proběhne v češtině i angličtině – celá třetina účastníků bude debatovat anglicky v soutěži Debate League. „Přestože se debatování v angličtině účastní menší počet studentů, věříme, že pořádání soutěže má smysl. Možnost vyzkoušet si využití cizího jazyka prakticky a přednést souvislý projev na šest minut není ve školní výuce vůbec běžná, debatování tak přináší zcela unikátní vzdělávací příležitosti,“ dodává Soukup.

Samotnému finále předcházely kvalifikační turnaje v průběhu celého školního roku. Zúčastnilo se jich rovných sto týmů z více než třiceti škol napříč Českem a ty nejlepší z nich postoupily do vyřazovacích kol, která proběhnou o víkendu 21.–23. dubna na pražském Gymnáziu Nad Alejí. Zájem o účast v debatních soutěžích každoročně roste, protože se jedná o zájmovou činnost, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky.

Debatér v akci

V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla. „Díky tomu, že při debatě musí člověk často obhajovat jemu opačné názory, nyní vnímám, že argumenty nejsou výlučně pravdivé nebo nepravdivé. Záleží taky na jejich realističnosti, jestli neexistuje ještě lepší řešení nebo jestli nad benefity nepřevažují negativa,“ říká k tomu Václav Kuboň, člen vítězného týmu minulého ročníku.

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

Kontaktní osoba:
Václav Soukup
vaclav.soukup@debatovani.cz
+420 725 992 360

Další informace:
www.debatovani.cz
www.facebook.com/debatovani.cz
www.instagram.com/debatovani.cz