Zahraničí

Reportáž z mistrovství světa v debatování 2019

Český národní tým se v druhé polovině července zúčastnil mistrovství světa v soutěžním debatování v Bangkoku.


Původně se mělo konat v Colombu na Srí Lance, do Thajska však bylo přesunuto po brutálních teroristických útocích letos v dubnu. Podobně jako většina z 69 zúčastněných týmů jsme přiletěli o několik dní dříve, abychom zakončili celoroční přípravu tréninkovými debatami s národními týmy zemí, s nimiž se běžně na evropských turnajích nepotkáváme (například Bangladéš, Rwanda či Mexiko). Také jsme tím doladili naše argumenty na připravené teze, které jsou zpravidla vyhlášeny s dvouměsíčním předstihem a zaměřují se na oblasti vyžadující vyhledávání podkladů a důkazů.

Letošní teze na mistrovství světa:

  1. Vláda by se měla snažit zabránit gentrifikaci (kultivaci dříve zanedbávaných částí měst vedoucí k přistěhovávání velkého množství nových, výrazně bohatších obyvatel)
    This House believes that governments should actively prevent gentrification
  2. NSA by měla upozorňovat výrobce softwaru na všechny chyby umožňující napadení
    This House believes that the US National Security Agency should notify software manufacturers of all zero-day vulnerabilities in order for them to patch the defect
  3. Firma Amazon by měla být rozdělena
    This House would break up Amazon.com, Inc.
  4. Výplatní půjčky by měly být zakázány (krátkodobé půjčky na vysoký úrok, které jsou splatné dnem obdržení výplaty)
    This House would ban payday loans

Na první tezi jsme se střetli s týmem Venezuely, který měl velmi dobrý styl projevu, ale jelikož byl na mistrovství světa poprvé, jeho argumenty postrádaly dostatečnou hloubku a provázanost, tudíž jsme poměrně hladce vyhráli 3:0 (všichni tři rozhodčí posuzující debatu hlasovali pro nás). Poté následovala debata na druhou připravenou tezi proti Malajsii, která naopak patří mezi tradičně silné země. Tu jsme těsně prohráli 2:1 (tedy dva rozhodčí hlasovali pro Malajsii, jeden pro nás). První debatní den uzavírala večerní debata na nepřipravenou tezi ohledně obsazování hlavních filmových rolí příslušníky menšin, v níž jsme se potkali s Mongolskem, dalším týmem, který přijel na mistrovství světa poprvé, a vyhráli jsme 3:0.

Druhý debatní den nás čekaly silnější týmy, protože od minulého roku se na mistrovství světa používá takzvaný systém “powerpairing”. V něm proti sobě debatují vítězové s vítězi a poražení s poraženými, tedy týmy s co nejpodobnějšími výsledky. Ráno jsme debatovali třetí připravenou tezi proti národnímu týmu Rumunska, který jsme porazili 3:0. Následně jsme stejným výsledkem vyhráli nad Spojenými státy na nepřipravenou tezi, že by společnosti, které prodělaly konflikt, měly dát přednost obecné amnestii před stíháním válečných zločinů. Večerní debatu proti Pákistánu na poslední připravenou tezi jsme prohráli 2:1. Bohužel k tomu přispělo i krátkodobé onemocnění jednoho člena našeho týmu, což si vyžádalo změnu v pořadí našich řečníků na poslední chvíli. 

Ve třetím debatním dni se odehrála poslední dvě základní kola, obě na nepřipravené teze. První, ohledně většího zastoupení lidí mladých lidí (pod třicet let věku) v parlamentu, jsme prohráli 2:1 proti Řecku. Významnou roli hrálo mezinárodní složení rozhodcovského panelu, kdy náš způsob vysvětlování sice jednoho rozhodčího přesvědčil silně, další dva však bohužel těsně nikoli. V poslední debatě na téma zákazu “importovaných nevěst” jsme se potkali s týmem Bangladéše, s nímž jsme měli dvě tréninkové debaty před začátkem mistrovství. Ačkoli šlo oběma týmům o postup, byla to velice přátelská a kvalitní debata, zejména z hlediska množství přineseného obsahu. Tak debatu vyhodnotili i rozhodčí, pro které jen s velmi malým rozdílem řečnických bodů zvítězila nakonec Bangladéš.

Ačkoli se nám letos nepodařilo postoupit do vyřazovacích kol, nebyli jsme od postupu daleko. Skončili jsme na 26. pozici, tedy dvě místa za poslední postupující pozicí. Na množství rozhodčích i týmů jsme udělali velmi dobrý dojem. Jelikož většina členů našeho týmu, může na mistrovství debatovat i příští rok, věříme, že se postup v budoucnu podaří. 

Součástí naší delegace byly také dvě rozhodčí, které se mistrovství světa účastnily poprvé. Dostaly příležitost rozhodovat velmi kvalitní týmy, například Čínu, která vyhrála mistrovství světa loni. Vítězem letošního mistrovství světa se stala Indie.