Debate League, Debatní liga, Portál

Teze a okruhy 2024/2025

Výbor pro teze vyhlašuje témata pro debatní sezónu 2024/2025


Pro XXX. ročník Debatní ligy a Debate League vyhlašujeme tyto připravené teze a okruhy:

Podzimní část:

Teze:

Veškeré akademické výstupy by měly být volně dostupné / All academic output should be freely available

Okruh:

Umění a kultura

V rámci přípravy se můžete zamyslet mimo jiné nad následujícími otázkami: Co (vše) uměním je a koho lze za umělce považovat? Jakou má kultura hodnotu pro jedince, společnost a stát a jak by měla být oceňována? Jaká rizika s sebou přináší přejímání cizích kultur? Dá se kvalita uměleckého díla určit? Kde se nachází hranice mezi uměním a vandalismem? Měli bychom oddělovat dílo od autora? Může být cenzura v umění na místě? Je umění vhodným prostředkem výuky?

Jarní část:

Teze:

Společenská hnutí bez prominentního vůdce (např. Occupy Wall Street, #MeToo) jsou lepší než hnutí, která takového vůdce mají (např. M. L. King – Civil right movement, Greta Thunberg – Fridays for future) / Social justice movements without a prominent leader (e.g. Occupy Wall Street, #MeToo) are preferable to ones with a prominent leader (e.g. M.L. King – Civil rights movement, Greta Thunberg – Fridays for future)

Okruh:

Rozvojové země

V tomto okruhu se zaměříme na zásadní výzvy, kterým čelí globální Jih, a na nástroje, které mohou tyto problémy řešit. Budeme se ptát: Jak můžeme pomáhat efektivně, aniž by to vedlo k závislosti? Jaký typ a rozsah pomoci zvolit pro udržitelný a spravedlivý rozvoj? Kde končí hranice mezinárodní pomoci a jak mohou rozvojové země samy přispívat k řešení globálních problémů? Jaké vztahy mají tyto země s globálními institucemi a jak můžeme podpořit jejich udržitelný rozvoj a samostatnost? Tyto otázky budou hlavním tématem debat právě ve druhém pololetí tohoto školního roku.