Tiskové zprávy, Zahraničí

Čeští studenti uhájili místo mezi světovou debatní elitou

Tisková zpráva, 15. srpna 2022, Praha

Po loňském senzačním návratu mezi nejlepší debatní týmy se i letos pěti českým středoškolákům na mistrovství světa dařilo. Znovu zabodovali v základních kolech a postoupili do vyřazovací části mezi 25 nejlepších reprezentací. V osmifinále pak podlehli národnímu výběru Vietnamu nejtěsnějším možný rozdílem hlasů rozhodčích 1:2. Celý turnaj probíhal online a zúčastnily se ho týmy z 68 zemí světa.

Národní debatní tým 2022

V základních kolech mistrovství Češi vyhráli pět debat z osmi, čímž si zajistili postup do finálového pavouka. Cestou porazili například týmy Zimbabwe, Mexika nebo Švýcarska. Nestačili naopak na týmy z anglicky mluvících zemí – Jihoafrické republiky nebo USA. “Rodilí mluvčí mají v debatních soutěžích vždy výhodu, protože dokáží snáze a někdy i obratněji vyjádřit své myšlenky. O vítězství ale rozhoduje zejména kvalita argumentů, v níž se minimálně vyrovnáme,” říká devatenáctiletý Tomáš Galnor z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově.

V každém kole mistrovství se debatovalo nad jednou kontroverzní tezí. Část z nich se týmy dozvěděly až na místě a měly pouhou hodinu na vymyšlení co nejsilnějších argumentů. Ostatní byly naopak zadané předem a vyžadovaly dlouhodobé studium podkladů. “Během přípravy jsme museli zjistit například to, jak fungují veřejnoprávní i soukromá média v různých zemích světa, protože jedním z témat bylo zavedení takzvané doktríny vyváženosti,” vysvětluje Nicolas Ivanov z gymnázia Open Gate.

Češi do vyřazovacích kol mistrovství světa v debatování postoupili podruhé za sebou, čímž potvrdili, že v této disciplíně patří ke světové špičce. Dříve tomu tak ale nebylo – přestože se reprezentace turnaje účastní pravidelně již od roku 1995, na podobný úspěch se čekalo více než dvacet let.

Debatér v akci

Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují pravidla.

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

Kontaktní osoba:
Václav Soukup
vaclav.soukup@debatovani.cz
+420 725 992 360

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.