Tiskové zprávy, Zahraničí

Praha hostí prestižní mezinárodní turnaj Pražské debatní jaro

Asociace debatních klubů pořádá jubilejní 5. ročník výtečně obsazeného turnaje Prague Debate Spring. Akce, která bezprostředně předchází mistrovství světa v debatování v Chorvatsku a Slovinsku, se zúčastní debatéři z 23 států světa.


Základní kola se odehrají na pražském Gymnáziu Nad Alejí, finále pak v kinosále Dlabačov v hotelu Pyramida. Debaty proběhnou ve stejné formě jako mistrovství světa. Na turnaji bude možno vidět v akci debatéry z Nového Zélandu, Japonska, Peru, Číny, Izraele, Jižní Afriky nebo Kanady.

Specialitou letošního ročníku je, že účastníci dopředu neznají diskutovaná témata. Tezi na každé kolo se dozví hodinu před začátkem debaty a je jen na nich, jak využijí přípravný čas. K ruce mají pouze své znalosti, slovník a jednu tištěnou příručku dle vlastního výběru. Není povoleno používat elektronická zařízení ani se dorozumívat s koučem týmu.

Byť teze nejsou známy, dá se očekávat, že debatovaná témata budou odrážet nejaktuálnější světové dění. Mohlo by jít o roli USA ve světě, problémy týkající se plastového znečištění nebo otázky spojené s globální migrací. Teze debat vymýšlí čtyři hlavní rozhodčí pocházející z různých částí světa (Číny, Tchaj-wanu, Rumunska a České republiky).

Soutěže se zúčastní celkem 64 týmů, 13 z nich jsou reprezentační výběry, které se po turnaji přemístí do Záhřebu na již zmiňované mistrovství světa. České barvy bude hájit i národní tým, pro který bude turnaj generálkou a poslední možností se sehrát před odjezdem.

Nad turnajem Prague Debate Spring převzala záštitu primátorka Adriana Krnáčová a celá akce probíhá za podpory Magistrátu hlavního města Prahy. Jedná se o jedinečnou příležitost vidět diskutovat mladé a talentované středoškoláky ze všech koutů světa o nejpalčivějších problémech naší planety.

Všechny debaty turnaje Prague Debate Spring jsou bezplatně přístupné široké veřejnosti. Soutěžní program probíhá každý den od 9:00 do cca 20:00 na gymnáziu v Praze 6, Nad Alejí.

Akademické debatování je soutěž dvou tříčlenných týmů, které argumentují dle pevně daných pravidel nad kontroverzními tématy. O vítězi klání rozhodují rozhodčí. Ti přihlížejí k obsahu a síle přednesené argumentace, strategii týmů a mluvčích, ale i ke stylu projevu řečníků.

 

Kateřina Hanzelková

PR tým Asociace debatních klubů, z.s.
+420 725 992 360 | pr@debatovani.cz

Tiskovou zprávu naleznete také v PDF podobě.