Tiskové zprávy

Debatní liga vrcholí finálem v Praze

Celostátní soutěž v akademickém debatování středoškoláků zná své finalisty. O titul vítěze Debatní ligy v češtině a angličtině se popere 12 týmů ze všech koutů České republiky. Finále 23. ročníku Debatní ligy a Debate League proběhne 20. – 23. dubna 2018 v Praze.


Celostátní soutěž v akademickém debatování středoškoláků zná své finalisty. O titul vítěze Debatní ligy v češtině a angličtině se popere 12 týmů ze všech koutů České republiky. Finále 23. ročníku Debatní ligy a Debate League proběhne 20.–23. dubna 2018 v Praze.

Kvalifikační fáze se zúčastnilo 63 tříčlenných týmů, z nichž se do finálového turnaje probojovali zástupci těchto škol: Mendelova gymnázia Opava, Mensa gymnázia, Gymnázia Nad Alejí, Gymnázia Brno-Řečkovice, Gymnázia Jateční Ústí nad Labem, Gymnázium Havířov-Podlesí, Gymnázia Opatov a Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce.

Ve dnech 20.–22. dubna 2018 proběhnou debaty vyřazovací části soutěže v prostorách pražského Gymnázia Nad Alejí. Vítězní semifinalisté se utkají na tezi „Veřejnoprávní média jsou důležitá pro demokracii“ v prostorách Senátu Parlamentu ČR v pondělí 23. dubna 2018 od 9:00.

V Debate League se utkají zástupci z Mensa gymnázia, Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, Open Gate School, Gymnázia Postupická a Gymnázia v Olomouci-Hejčíně. Tyto týmy svedou argumentační souboj v jedné vyřazovací skupině. Finálová debata se odehraje na téma „Většinový volební systém je lepší než poměrný”.

Celý program finále 23. ročníku Debatní ligy a Debate League je zdarma přístupný divákům z řad široké veřejnosti.

Soutěžní akademické debatování přitažlivou formou rozvíjí kritické myšlení, dovednosti argumentace a rétoriky, schopnost práce s informacemi a další významné kompetence, prohlubuje znalosti účastníků a v konečném důsledku podporuje toleranci a kritickou úctu k názorům druhých. Akademická debata je duel dvou tříčlenných týmů, ve kterém žáci formulují argumenty na obhajobu zadané kontroverzní teze. Přijatelnost těchto argumentů je následně zkoumána a kritizována protistranou. O platnosti a kvalitě své argumentace oba týmy přesvědčují akreditovaného rozhodčího, který na závěr určuje vítěze debaty.

 

Judita Zelbová

PR tým Asociace debatních klubů, z.s.
+420 732 123 878 | pr@debatovani.cz

 

Tiskovou zprávu naleznete také v PDF podobě.
Detailní program finálového turnaje