Tisková zpráva 6-2012

XVII. ročník Debatní ligy má svého vítěze
Praha – 7.května 2012. Dnes dopoledne proběhlo v prostorách Jednacího sálu Senátu PČR slavnostní finále středoškolské soutěže Debatní ligy. V obou částech této soutěže, v anglické i české větvi, si trofej odnesly týmy z pražských gymnázií. Akcí vyvrcholila celoroční soutěž v debatování, pořádaná občanským sdružením Asociace debatních klubů.

Nejlepší týmy z republiky se střetly ve finálovém argumentačním boji, který se konal v reprezentativních prostorách Senátu a za podpory Magistrátu hlavního města Prahy. V české části souteže zvítězil tým GEKOM z pražského gymnázia Elišky Krásnohorské, který svými argumenty na téma přístupu státu k domácímu násilí udolal své oponenty - tým Škodná z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. V anglické Debatní lize pak v otázce práva jednotlivých národů na sebeurčení zvítězil tým Per Aspera Ad Astra z pražského Gymnázia Nad Alejí, a to nad týmem Morrisova velká hlava z Open Gate – gymnázium a základní škola, s.r.o.

Celá akce proběhla pod záštitou předsedy Senátu PČR, pana Milana Štěcha, a to za přítomnosti veřejnosti a médií. Zároveň mezi jednotlivými finálovými debatami proběhla zajímavá diskuze v rámci projektu Evropské unie “Simulation for Action Stimulation”. Tématem diskuse byla problematika domácího násilí a jejím hlavním hostem byl Mgr. Jaroslav Vydra, psycholog z intervenčního centra při Centru sociálních služeb Praha.

Pondělnímu klání předcházela vyřazovací kola, jež proběhla v sobotu a neděli na Gymnáziu Nad Alejí. Do základní části postoupilo z celoroční kvalifikace šest nejlepších týmů v české a čtyři v anglické Debatní lize. Zároveň s finálovým turnajem probíhal i otevřený turnaj, kterého se mohli zúčastnit jak nekvalifikované týmy, tak i noví zájemci o debatu.

Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla.

Občanské sdružení Asociace debatních klubů (ADK) je neziskovou organizací, jejímž cílem je zábavnou formou soutěžních debat vzdělávat mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a zároveň České rady dětí a mládeže.

Tisková zpráva 6-2012 ve formátu .pdf