Tisková zpráva 4-2012

ČESKÝ DEBATNÍ TÝM ZVÍTĚZIL NA MISTROVSTVÍ SVĚTA V NEW YORKU
15.4.2012 – Praha – Na mezinárodní soutěži International Public Policy Forum (IPPF), jejíž finálové kolo proběhlo od 13. do 15. dubna v New Yorku, se podařilo českým debatérům z Asociace debatních klubů, o.s. vybojovat v silné konkurenci senzační první místo. Stali se tak prvním týmem v jedenáctileté historii soutěže, kterému se podařilo zvítězit, aniž by jeho rodnou řečí byla angličtina. Soutěže se účastnilo přes 300 týmů z celého světa, složených ze studentů středních škol, které písemně i verbálně debatovaly o otázkách veřejné politiky.

Po dobu sedmi měsíců bojovaly středoškolské debatní týmy z celého světa formou argumentačních esejí v angličtině v soutěži International Public Policy Forum (IPPF), jež se každoročně pořádá za podpory americké právnické kanceláře Bickel & Brewer ve spolupráci s New York University. Ústředním tématem letošního ročníku byl vesmír, a to konkrétně otázka, zda by lidské mise měly být zásadní součástí vesmírného programu. První část soutěže spočívala v napsání kvalifikační eseje dlouhé 2800 slov, přičemž každý tým si mohl zvolit, zda bude tuto tezi obhajovat či vyvracet. Panel rozhodčích pak vybíral 32 nejúspěšnějších, které postoupily do dalších vyřazovacích bojů. „Eseje se hodnotí především podle srozumitelnosti, kvality argumentů a také podle toho, jak jsou argumenty podpořeny důkazy. Velkou roli hraje i sloh a gramatika,“ vysvětluje průběh soutěže trenérka Irena Kotíková. Zároveň dodává, že „rozhodčí při hodnocení neví, který tým esej napsal. Nehrozí tak, že by byli ovlivněni tím, z jaké země tým pochází.“

Druhé kolo soutěže se neslo v podobném duchu, avšak postupující týmy byly náhodně rozřazeny do dvojic a zároveň jim byla udělena strana sporu, kterou měly zastávat. Týmy pak na sebe v esejích musely reagovat, vyvracet argumenty oponentů a předkládat své vlastní. Na přípravu jedné eseje byl vždy přibližně týden. „Může se to zdát jako dlouhá doba, ale všichni členové týmu samozřejmě chodí do školy a trenéři studují na univerzitě a pracují, takže většina práce se odehrávala po nocích a o víkendech,“ hodnotí přípravy jeden z účastníků soutěže Jakub Zajíček. Vzájemnou spolupráci při psaní esejí zároveň komplikoval fakt, že každý člen týmu studuje na jiné škole. Osobně se potkávat bylo nemožné, a tak veškerá komunikace probíhala pomocí moderních komunikačních technologií jako jsou e-maily, Google Docs či Skype konference.

Přesto se v silné konkurenci více než 300 týmů ze 34 zemí světa podařilo českým debatérům postupně propracovat ve vyřazovacích kolech až mezi osm nejlepších, což jim zajistilo účast na prestižním finále konaném od 13. do 15. dubna v New Yorku. Zde se už upustilo od písemné formy debaty a soutěžící se střetli „tváří v tvář“ v klasickém verbálním formátu. Čeští studenti se úspěšně utkali se třemi prestižními americkými školami - Brooklyn Tech, Notre Dame a Lakewood. Českému týmu, který byl ve složení Margareta Chlubnová (PORG), Jakub Zajíček (OPEN GATE - gymnázium a základní škola) a Jakub Langr (Gymnázium Nad Alejí), doprovázeni trenéry Šimonem Podhajským (Yale University), Lenkou Habětínovou (Tilburg University) a Irenou Kotíkovou (Asiciace debatních klubů, o.s.), se zde podařilo ve finálové debatě přesvědčit svými argumenty panel rozhodčích, v jehož řadách byl mimo jiné astronaut NASA Mike Massimino či prezident New York University John Sexton, a získat tak historický úspěch ve formě prvního místa v celé soutěži. „Verbální kola byla skutečně náročná, především díky vysoké kvalitě oponentů. Tvrdá práce při přípravě se však vyplatila a nyní ji mohou vystřídat zasloužené oslavy,“ okomentoval závěrečné dění trenér českého týmu Šimon Podhajský.

Tisková zpráva 4-2012 ve formátu .pdf.