Tisková zpráva 3-2012

Studenti z celé republiky se utkají na debatním turnaji v Plzni
Praha, 11. duben 2012 – Debatní sezóna vrcholí – od 13. dubna do 15. dubna 2012 se totiž koná Pátý turnaj XVII. ročníku Debatní ligy. Na turnaj do Evropského hlavního města kultury 2015, Plzně, se sjedou středoškolské týmy z celé republiky, aby porovnaly své síly s oponenty z jiných debatních klubů. Debatní sezóna bude slavnostně zakončena samotným finálem 7. května v Poslanecké sněmovně PČR.

V pátek 13. dubna odpoledne proběhnou dvě kola Otevřeného turnaje Debatního poháru, který je určen především začínajícím debatérům, v podvečer pak začne klání naostro. Hostitelem turnaje je Církevní gymnázium Plzeň, které se nachází na Mikulášském náměstí. Debatních kol bývá zpravidla pět – v pátek jedno, v sobotu tři kola a v neděli dopoledne kolo poslední. Debaty budou tématicky skutečně zajímavé – mladí lidé budou obhajovat či vyvracet tvrzení, zda „Každý národ by měl mít právo na sebeurčení“ či zda "Západní země by měly bojovat proti dětské práci v zemích třetího světa". Přestože se jedná o poměrně odborná témata, jsou debatéři schopni podložit své postoje dobrými argumenty, případně tvrzení racionálně vyvrátit. Asociace debatních klubů České republiky pořádá takováto debatní klání pravidelně, a to v českém i anglickém jazyce pro studenty základních a středních škol.

Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost
řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla.

Občanské sdružení Asociace debatních klubů (ADK) je neziskovou organizací, jejímž cílem je zábavnou formou soutěžních debat vzdělávat mládež v České republice. ADK je zakládajícím členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a zároveň členem České rady dětí a mládeže. Na mezinárodním poli dlouhodobě dosahuje výjimečných úspěchů, o čemž svědčí titul mistrů světa v on-line debatování či několik vicemistrovských titulů ze zahraničních soutěží.

Tisková zpráva 3-2012 ve formátu .pdf.