Debatní liga, Tiskové zprávy

Debatní liga zná své vítěze

Celostátní soutěž v akademickém debatování středoškoláků již má své vítěze!


Ve 23. ročníku Debatní ligy v češtině a angličtině se utkalo 63 tříčlenných týmů. Do finálového turnaje postoupilo 12 z nich. Náročný víkendový program nejlépe zvládly týmy z Mendelova gymnázia v Opavě, Mensa gymnázia a Open Gate School a postoupily do pondělního finále.

Finálové debaty se tradičně odehrály v reprezentativních prostorách Senátu Parlamentu České republiky. Debatovalo se na tezi „Veřejnoprávní média jsou důležitá pro demokracii“. Díky lepší analýze role veřejnoprávních a soukromých médií ve společnosti a jejich vlivu na rozhodování voličů zvítězil smíšený tým z Mensa gymnázia a Gymnázia Jakuba Škody v Přerově (Jakub Hampl, Elena Sekaninová, Alexandr Sušić).

Finále Debate League proběhlo na tezi  „Většinový volební systém je lepší než poměrný”. Hlavním sporem debaty bylo, který systém lépe obstojí proti populismu a zajistí stabilní vládu. Vítězem se stal tým z Open Gate School (James Alexander Carr, Viktorie Hložková, Natan Kratochvíla, Thea Kratochvílová).

Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla.

Asociace debatních klubů (ADK) je neziskovou organizací, jejímž cílem je zábavnou formou soutěžních debat vzdělávat mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a zároveň České rady dětí a mládeže.

Kateřina Hanzelková

PR tým Asociace debatních klubů, z.s.

Tiskovou zprávu naleznete také v PDF podobě.